Skip links

Светлозар Желев

Светлозар Желев (р. 1974 г.) е високо квалифициран специалист в областта на книгоиздаването, мениджмънта, литературата, медиите и обществения живот, с повече от 20 годишен опит. Едно от най-популярните лица в съвременната българска литература.

Завършил е математическа гимназия и История в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Има диплома по корпоративен мениджмънт от Open University – London.

Започва професионалната си кариера в книгоиздаването в издателство Сиела, където работи 14 години, като 9 от тях е директор на издателството. През тези години Сиела се превръща във водещото българско издателство и създава най-голямата верига книжарници в България.

Бил е мениджър на онлайн книжарниците Mobilis и bg-mamma.

След година и половина като Директор Маркетинг и главен съветник на собствениците на издателство Колибри, Светлозар Желев е избран за Директор на новосъздадения Национален център за книгата към НДК, чийто идеен създател е той. Управлява центъра до края на 2016 г.

От началото на 2017 г. е литературен агент, литературен консултант, литературен активист и критик. От лятото на 2017 година е участник в създаването и главен редактор Литература в новото списание за изкуство и култура АРТИЗАНИН.

От февруари 2018 година е и редактор на предаванията „Библиотеката“ и „Денят започва с култура“ на БНТ. Водещ на рубриките „Книга на седмицата“ в „Библиотеката“ от 3 години, и „Литературен гид“ в „Денят започва с култура“ от март 2018.

През 2006 година, заедно с американската писателка Елизабет Костова, създават Фондация Елизабет Костова за творческо писане, в подкрепа на професионализирането и популяризирането на българската литература в англоезичния свят. Фондацията организира ежегодни семинари в Созопол с писатели, преводачи, издатели, литературни медии от цял свят, и до сега е подкрепила издаването на повече от 10 български книги в Англия и САЩ, включително романи на Милен Русков, Захари Карабашлиев, Ангел Игов, Георги Тенев, Алек Попов и други. Член на Борда на Фондацията.

През 2010 година основава и в продължение на 4 години е главен редактор на списанието за нова литература GRANTA България, франчайз на едно от най-старите и престижни литературни списания в света.

Бил е член на Управителния съвет на Асоциация Българска книга, Генералната асамблея и Изпълнителния комитет на Федерацията на Европейските Издатели, Брюксел.

Бивш член на Управителния съвет на Фондация „Програма Достъп до Информация“,  и на Обществения съвет към министъра на културата.

Член на Обществените съвети на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Столична библиотека.

Преподава от 5 години „Практическо книгоиздаване/Професия Издател“ и от 4 години „Литературен контекст и литературно агентство“ в магистърската програма „Преводач/Редактор“ на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Бил е член на журито в повече от 30 литературни конкурса, водил е стотици представяния на книги, срещи с писатели, конференции и семинари. Изнасял е лекции на панаирите на книгата във Франкфурт, Лондон, Москва, Белград, Ню Йорк. Специален гост и лектор на Bulgarian Library Days 2018 в Брюксел и Люксембург, организирани от DG Translation на Европейската комисия.

През 2015 година организира, съвместно с евродепутата Светослав Малинов, международна конференция за превода на българската литература в чужбина в Европейския парламент в Брюксел.

Автор на десетки статии и материали за книгоиздаването, съвременната българска и световна литература, публикувани в български и световни медии.

През 2011 година основава Движение за бавно живеене и наслада от живота.

Между 2001 и 2007 участва активно в политическия живот.

Член на МЕНСА.

 

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag