Фотография и документалистика

ФОТОГРАФИЯ И ДОКУМЕНТАЛИСТИКА

Работилница с Биляна Брайкова Карастоянова

17 октомври 16:00 – 20:00
Национален студентски дом

Местата са ограничени.

https://www.facebook.com/events/2446713405368772/

Информация за работилницата

Идеята на това упражнение, което ще проведем е да се запознаем с основните принципи на репортажно-документалните снимки и да вникнем в дълбочината на техния смисъл.

Преди да пристъпим към практическото упражнение, което сме замислили да осъществим, ще се запознаем накратко с принципите на репортажната фотография. Те включват, както изобразителни характеристики, така също и философски, психологически и социологически параметри.

След това ще се разходим навън и ще направим по една снимка, следвайки научените принципи и вътрешното ни художествено-изобразително чувство. Смисълът на това упражнение е да се види до каква степен всеки от участниците владее пластиката на визуалната естетика и чувството за документиране и подреждане на разказ от ежедневния живот на улицата в София.

Чрез упражнението ще направите първите стъпки в психологията на фотографския образ като средство за документиране на заобикалящата ни действителност. Тук важна е индивидуалната гледна точка.

Ще проектираме заснетите снимкови материали от компютър и ще анализираме идеите и вижданията на авторите им.

Ако има възможност носете си цифрови апарати, но телефони и таблети също ще свършат работа.

Автобиография на лектора

Биляна Брайкова Карастоянова е родена на 10 януари 1991. Произлиза от рода на известната фотографска фамилия Карастоянови. От дете се занимава с рисуване и приложни изкуства. По-късно се занимава с изобразително изкуство и фотография.

През 2005 година влиза в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография със специалност „Фотография”.

През 2008 година печели втора награда в раздел „Репортажна фотография” в престижния конкурс „Фотоакадемика”, организиран от Министерство на културата. Същата година печели  и конкурса „Светът е за всички” със снимка на социална тематика.

След това е приета с отличен успех в Югозападен университет – Благоевград. Там следва  „Филмово и телевизионно операторство”.

През 2011 участва и в заснемането на най-големия правен до сега “Flash dance” на улица Витоша.

С колегите ѝ от университета и с подкрепата на “Институт отворено общество – София” и сдружение „Партньори Дупница” заснемат филм за младото общество в Дупница и България като цяло. Филмът има за цел да помогне на хората да разберат защо младите не искат да остават по родните си места и търсят реализация в по-големите градове или в чужбина.

Заедно с колеги създава филма  „Една любов от новата вълна”, който е класиран и излъчен във фестивала CinemadaMare (Рим, Италия) за късометражен игрален филм през 2012г.

През 2014 година печели конкурс към ЮНЕСКО – „Транслиране на послания към младите хора чрез представяне на универсалните културни пластове” с филма „Пътят на теснолинейката”.

През 2015 година завършва бакалавър „Филмово и телевизионно операторство” в Югозападен университет с филма – „Зелени Балкани – другата алтернатива”.

Една година по-късно завършва и магистратура със същата специалност с филм за кукерите и българските традиции –  „Когато маските проговорят”.

През 2017 година най-сетне е факт голямата изложба за династията Карастоянови, която Иво Хаджимишев организира заедно със семейство Гипсън. Биляна помага дейно в организацията ѝ, като към нея представя и дългоочаквания документален филм: „Карастоянови – два века през обектива”. Официалната премиера на филма е същата година във филмотечно кино „Одеон”.

Биляна преподава операторско майсторство на желаещи активисти на сдружение  „За земята” в специално организиран за целта аудио-визуален курс.

През 2018 година печели подкрепа от фонда на „Неконформистка алтернатива” за документалния филм „Когато маските проговорят”.

Същата година започва работа като оператор в Българска национална телевизия.

Страстта ѝ е да заснема пейзажи и животни, както и всякакъв вид репортажи и документалистика.