Skip links

Йордан Антов

Йордан Цветанов Антов е роден на 27 април 1960 г. в гр. Белоградчик.

Средното си образование получава в Английската гимназия в гр. Видин. Завършва медицина в Медицинска академия в гр. София. Започва работа като участъков лекар.

През 1988 г. заедно с доц. д-р дмн. Л. Калайджиева създават в Медицинска академия първата по рода си в страната „Лаборатория по молекулярна патология“.

През 1989 г. се разделя с медицината като професия и се отдава на любимото си занимание – книгите. През лятото на 1989 г. създава фирмата „Находка“, която е първата частна фирма в книжния бранш. Именно с нея полага основите на „Площад Славейков“, като център за разпространение на книги. До 1992 г. „Находка“ е най-голямата търговска фирма в България с над 70 места за продажби на книги в цялата страна. Йордан Антов има личен контакт с всеки един създател на книжарница в страната.

През 1992 г. създава любимото на българския народ изд. „БАРД“, което е водещо в страната и до днес.

През 2012 г. под силния напор на любовта си към книгите реализира една своята мечта във вид на Книжен център „Гринуич“, който е най-големият на Балканския полуостров. От три години активно се занимава с проекта „Лексикон“, чиято идея е да популяризира българските автори и българската литература, да възвърне самочувствието им, да направи така, че книгите на родните писатели да намерят своето достойно място в книжарниците в цялата страна. Една много важна част от проекта „Лексикон“ е „Платформата“, която той приема като своя мисия. Само чрез нея всеки български читател, независимо в коя точка на света се намира, ще има възможност по всяко време да се докосне до всички произведения написани от български автори от Освобождението до наши дни.

Носител е на множество награди на МК за принос в областта на културата.

Йордан Антов е член на СБЖ. През годините пише активно и изразява своята гражданска и професионална позиция във сп. „Септември“, в. „Пулс“, в. „Добруджанска трибуна“, в. „Вечерни новини“, в. „Стандарт“, в. „24 часа“ и др.

Освен силната си любов и нескрито предпочитание към детската литература, като издател – осъзнавайки нейната възпитателна роля, силното влияние, което има върху мъничкия човек още в първите години след появата му, възпитанието чрез книгите в семейството, през 2018 г. Йордан Антов издаде първата си книга „Отместване на хоризонтите“.

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag