Skip links

Кой е градът с най-много музикални фестивали?

Музикалните фестивали в България са разделени по жанр и по локация в проучването Musicology in Numbers. 52,3% от фестивалите в страната са национални, а международните са 47,7%. Фолклорът е най-разпространен с 30,3% при анализ на жанрове. Рок, джаз и поп фестивалите също се създават често в България. Анализът представя уважението към разнообразието в музиката за разлика от други държави, където само рокът и електронната музика преобладават във фестивалните списъци. Класическата и електронната музика имат специално място в културния живот на българите.

Градът с наймного фестивали в България е Пловдив с 12,8%, последван от София с 8,3%, Бургас с 5,5%, Варна 4,6%, Велико Търново с 3,7% и с 2,8% Стара Загора. Много малки населени места организират свои фолклорни международни и национални фестивали.

Проучването включва още информация за това в кои европейски държави предлагат образователни и кариерни възможности за музиколози, на какви чужди езици са текстовете на песни на българските артисти, статистика за продуцентските компании в страната и др.

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag